Paikallisjärjestön julkilausuma kevät 2021

Työtaistelut tulevat -riittääkö työntekijän voimat?


SAK:n Mikkelin seudun paikallisjärjestö on huolissaan työnantajapuolen halusta irtaantua valtakunnallisista työehtosopimuksista. Työnantajan aikeet ovat kaikkien tiedossa: saavutettujen etujen murtaminen.

Tähän mennessä työrauhaa, vakautta ja ennustettavuutta on rakennettu yleissitovilla sopimuksilla, joihin sekä työntekijän että työnantajan on ollut tyytyminen. Saavutetun työrauhan myötä työpaikoilla on pystytty keskittymään itse työhön, eikä työtaisteluihin.

On selvää, että valtakunnallisten työehtoneuvotteluiden poistuessa neuvottelutaakka siirtyy työntekijöille. Mistä sitten neuvotellaan? Vastaus kuuluu: saavutetuista eduista, kuten vuorolisistä, lomarahoista, palkallisista sairauslomapäivistä ja ylityökorvauksista. Jos neuvottelukulttuuri häviää, alkaa paikallinen taistelu, jossa työntekijän voimat eivät tule riittämään.


Jotta Suomen työolot pysyisivät maailman kärkikastissa, SAK:n ja ammattiliittojen on nyt herättävä ja puolustettava toimivaksi todettua neuvottelukulttuuria, valtakunnallisia työehtosopimuksia ja yleissitovuutta.
Jari Hyyryläinen
SAK:n Mikkelin seudun paikallisjärjestön puheenjohtaja